W przypadku zaburzeń odżywiania i długo utrzymujących się objawów obserwujemy negatywny wpływ na stan zdrowia i stan odżywienia. Specjalista dietetyk odgrywa istotną rolę w edukacji żywieniowej pacjentów, wsparciu przy wprowadzaniu zdrowych zachowań żywieniowych, pomaga w ukształtowaniu prawidłowej relacji z jedzeniem oraz na bieżąco weryfikuje prowadzoną dietoterapię. Dietetycy z Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej „Sanvita” na co dzień współpracują w gabinecie z osobami z zaburzeniami odżywiania, otyłością, osobami wymagającymi wprowadzenia diety medycznej i zmian w żywieniu dopasowanych do zaburzeń współistniejących, ale też indywidualnych preferencji.
Cotygodniowe wykłady z dietetyki (dietetyka w teorii) prowadzone są przez doświadczonych psychodietetyków i dietetyków klinicznych i mają na celu wyposażenie podopiecznych Ośrodka w solidną dawkę wiedzy dietetycznej. Umożliwi ona swobodne i samodzielne poruszanie się w obszarach przygotowywania zbilansowanych, smacznych posiłków. Wsparcie dietetyka klinicznego przekłada się na wzrost poczucia bezpieczeństwa w kwestii odżywiania, znacznie zwiększając szansę na powrót do zdrowia. Jakie składniki są kluczowe dla właściwego stanu odżywiania i w jakich proporcjach je dostarczać? Jakie mają znaczenie dla naszego organizmu i jakie źródła pośród produktów będą wartościowe? Jak postępować w przypadku dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego? Jakie znaczenie ma sposób jedzenia dla odporności? I jak powinno wyglądać żywienie w sytuacjach szczególnych np. w sporcie, sytuacjach wzmożonego wysiłku fizycznego, ostepenii czy osteoporozie? Jaki są najczęstsze powikłania zaburzeń odżywiania i jak bilansować diety specjalne? O tym i o trawieniu, wchłanianiu, właściwym komponowaniu żywienia na co dzień dla poprawy stanu zdrowia, lepszej koncentracji, odporności, snu i w sytuacjach wymagających specjalnego żywienia będzie opowiadać dietetyk kliniczny Sylwia Leszczyńska i specjaliści z Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej „Sanvita”. W trakcie zajęć rozwiejemy wątpliwości i odpowiemy na Wasze pytania, nawet te najbardziej nieoczywiste i skomplikowane. Treści przekazywane w trakcie wykładów są dopasowane do osób z różnymi zaburzeniami odżywiania, a także cierpiącymi na inne jednostki chorobowe. Ważnym uzupełnieniem wykładów stanowią warsztaty z przygotowywania posiłków (dietetyka w praktyce).
Regularnie cała ta wiedza zostaje usystematyzowana podczas warsztatów kulinarnych, które polegają na przygotowywaniu zbilansowanych, pełnowartościowych i urozmaiconych posiłków. Dzięki temu nasi podopieczni zyskują bazę wiedzy, przepisów, inspiracje i przede wszystkim konkretne umiejętności, które ułatwiają wprowadzenie na stałe zmian w żywieniu. Menu ustalane jest indywidualnie, z uwzględnieniem preferencji kulinarnych, a także alergii i nietolerancji żywieniowych.
© 2020 otulenie.pl . All Rights Reserved.