Joanna Róg

Dr n. med. i n. o zdr., dietetyk, psychodietetyk

Dietetyk, psychodietetyk. Ukończyła studia na kierunku Dietetyka w SGGW w Warszawie, a doktorat realizowała w I Klinice Psychiatrii UM w Lublinie. Doświadczenie w pracy z pacjentami z zaburzeniami odżywiania zdobywała jako dietetyk w Poradni Zdrowia Psychicznego SPSK-1 oraz I Klinice Psychiatrii UM w Lubinie, gdzie przez ponad 5 lat prowadziła konsultacje indywidualne, warsztaty z Pacjentami oraz ich Rodzicami/Opiekunami.

Jako współpracownik I Kliniki uczestniczy w niekomercyjnych projektach naukowych (także jako promotor pomocniczy rozprawy doktorskiej) skoncentrowanych na patofizjologii i nowych możliwościach terapii zaburzeń odżywiania.

Wykładowca akademicki (prowadzi zajęcia m.in. z Psychodietetyki), autorka artykułów w czasopismach naukowych i popularnonaukowych, członek International Society for Nutritional Psychiatry Research, Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia i Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego. W trakcie certyfikacji z zakresu Psychogastroenterologii kursu prowadzonego przez Centrum CBT.

Jej zainteresowania naukowe i kliniczne koncentrują się wokół tzw. „lifestyle psychiatry", czyli znaczeniu czynników związanych ze stylem życia (w szczególności diety) w utrzymaniu i poprawie zdrowia psychicznego.